Aope Deure 2018
Het verhaal van "Sjef" werd op 2 november na tien jaar nog een keer verteld. Twee liedjes en twee korte verhaaltjes zijn toegevoegd aan de zestien liedjes en veertien verhaaltjes uit de voorstelling van 2008.
Het fundament voor AOPE DEURE is gelegd op een camping in Frans Catalonië. Ton, Leo en Jo hebben daar vanaf 2002 regelmatig samen muziek gemaakt.
Toen Ton in 2006 muzikanten nodig had om het liedje "euver aope deure" te begeleiden tijdens de finale van het Mooi Limburgs Liedjesfestival was het dan ook logisch dat hij Leo en Jo daarvoor benaderde. De groep werd in 2006 gecompleteerd met Hay Hutjens. In 2007 werd de CD AOPE DEURE opgenomen en in 2008 werd "getourd" door Limburg. Nu, tien jaar later, hebben de drie "camping muzikanten" besloten om nog een keer de voorstelling van 2008 opnieuw te doen. Deze keer hebben ze Luc Jakobs gevraagd om hen te begeleiden op toetsen. Léon Hoenen zal ook deze keer het verhaal, dat acht schrijvers in estafettevorm hebben geschreven, voorlezen. Natuurlik is dit keer ouch weer alles in 't plat.
Ton Custers: zang, gitaar
Leo Crombach: gitaar
Jo Janssen: basgitaar
Luc Jakobs: toetsen
Léon Hoenen: verteller
De Nuuj Baedeleers
De Nuuj Baedeleers is een vervolg op de Driesjtuver Opera die in 2012 werd opgevoerd.
De Stichting 3Sjtuver heeft Ton Custers de vrije hand gegeven voor dit vervolg en hij is daarvoor teruggegaan naar de oorspronkelijke Beggar’s Opera van John Gay uit 1728, waarop ook Brecht zijn versie baseerde. Ton heeft het verhaal in onze tijd geplaatst, de tekst ingekort en er 38 korte en langere liederen bij gecomponeerd en gearrangeerd. En natuurlijk weer allemaal in het dialect!
De voorstellingen vonden plaats op 31 maart, en 1 en 2 april 2017 in het Royal Theater in de Hamstraat te Roermond.
Cultuur zo wie 't zich heurt
Heur ze 's sjpraeke
Vrundjsjap
Gebroek leefde
Noormannenschouwspel
Het Noormannenschouwspel in Asselt beeldt het verhaal uit, dat zich 1133 jaar geleden afspeelde. Het spel en Limburgse liederen, geschreven door Ton Custers, vertellen over de bezetting van de Noormannen, hun relatie met de Frankische overheersers en de lokale Limburgse bevolking. De machtsstrijd, de intriges en romances. Aan de hand van een ontluikende liefde tussen de mooie Reinhilde, de dochter van de herbergier, en de stoere Gorm, één van de Noormannen uit het leger van Godfried, wordt de geschiedenis aan het publiek overgebracht. Wat voor machtsspel wordt er gespeeld tussen de Franken en de Noormannen? En zal de liefde uiteindelijk overwinnen?
't Haaj zo sjoon kènne zin
Same mit dich
Repkedepeu
Compilatie van de voorbereidingen
De Driesjtuveropera
Liegen, bedriegen, liefde en lust, moralist en opportunist, zwart-wit, heel veel kleuren, mooi gecomponeerde en gearrangeerde muziek. Zo maar wat woorden om een productie te beschrijven: de Driesjtuveropera.
Dit spektakelstuk is niet echt een opera maar het is ook geen puur toneelstuk. Bertolt Brecht en Kurt Weill schreven dit stuk in de jaren 20 van de vorige eeuw met als belangrijkste idee: “eerst komt het vreten en dan de moraal”.
In het Limburgs vertaald is dit theaterstuk met liedjes en hilarische toneelstukken een productie die u verstelt zal doen staan. De Limburgse versie van de Dreigroschenoper van Bertolt Brecht en Kurt Weill ging op vrijdag 26 oktober 2012 om 20.00 uur in première. De vertaling in het Limburgs is gemaakt door Ton Custers en erkend door de Kurt Weill Foundation.
Compilatie van de voorbereidingen
Voorproefje in de ECI
Aope Deure
Tijdens de optredens was Ton en band te bewonderen, maar ook heeft Léon Hoenen op zijn geheel eigen wijze een omlijstend verhaal verteld. Deze teksten, van de hand van zeven gerenommeerde auteurs, zijn ook te lezen in het boek dat de cd begeleidt.
Optreden bij Frumarco (2008)
Optreden bij De Locht
Optreden bij de Apostelhoeve
Optreden in de Oranjerie