Muzikale biografie

2018
Op vrijdagavond 2 november waren, in het Royal Theater aan de Hamstraat in Roermond, na 10 jaar de liedjes en het verhaal van Aope Deure weer te horen. Tijdens het optreden brachten Ton Custers en de Aope Deure Band  (Leo Crombach, Luc Jakobs, Jo Janssen) achttien liedjes ten gehore. Tussen de liedjes door vertelde Léon Hoenen een verhaal dat, in estafettevorm, is geschreven door Jan Sjure, Colla Bemelmans, Wim Kuipers, Hans van Bergen, Lizette Colaris, Har Sniekers, Jan Huyskens en Frits Criens.
Na tien jaar werd het tijd om drie liedjes uit de toer van 2008, die nog niet op CD waren verschenen, alsnog op te nemen. De drie liedjes werden aangevuld met drie nummers die op 2 november tijdens de voorstelling voor het eerst te horen waren.

2015 - 2017
De Stichting 3Sjtuver geeft Ton in 2015 de vrije hand voor een vervolg op de Driesjtuveropera. Hij is daarvoor teruggegaan naar de oorspronkelijke Beggar’s Opera van John Gay uit 1728, waarop ook Brecht zijn versie baseerde. Hij heeft het verhaal in onze tijd geplaatst, de tekst ingekort en er werden 38 korte en langere liederen bij gecomponeerd en gearrangeerd. Natuurlijk weer allemaal in het dialect! In april 2016 vond de "kick off" bijeenkomst plaats in het Royal Theater aan de Hamstraat in Roermond, waar precies een jaar later de voorstellingen zouden plaatsvinden.
In 2015 wordt Ton benaderd door Paul Weelen, of hij samen met hem en Hans Emmen een "toertje" wil maken door Limburg. In september 2016 vindt de eerste try out van het programma plaats in Swalmen. Er volgen dat jaar en in 2017 nog diverse optreden.

2016
Als de gemeente Eijsden-Margraten van start gaat met het project "Kal Plat", is Ton vanaf het begin hierbij betrokken. Een van de eerste onderdelen van het project was het vertalen van enkele bestaande liedjes en het schrijven van nieuwe liedjes in het dialect voor de vaste "rituelen" op peuterspeelzalen.

Noormannenschouwspel

2013 - 2015
Naar aanleiding van de Driesjtuveropera wordt Ton gevraagd of hij interesse heeft om een muzikaal schouwspel te schrijven/componeren gebaseerd op "het pact van Asselt" van 882. In 2013 wordt ter voorbereiding een hoorspel geschreven en in september 2014 is het script en de muziek klaar voor het Noormannenschouwspel. Hij schrijft ook zelf de arrangementen voor orkest en koor. In januari 2015 wordt een CD opgenomen met de liedjes van het schouwspel. De uitvoeringen vinden plaats in juni 2015. Bijna 2000 bezoekers zien en horen " 't Pact van Asselt". Meer informatie is te vinden op  www.noormannenschouwspel.nl

2013
JongNL geeft de zangbundel "Zingen in de groep" uit. Ton wordt gevraagd om mee te denken over de mogelijke liedjes voor deze bundel en zingt alle liedjes in voor de website www.zingenindegroep.nl.
In oktober vindt in Maastricht het eerste huiskamerconcert plaats.
Op 21 december verzorgt Ton in café Resistent de Corrupte Top 250. De opbrengst van dit 16 uur durende optreden gaat naar Serious Request.

2012
In september een optreden bij de opening van het nieuwe gebouw van Moveo. Ter gelegenheid hiervan wordt het lied "'n Tas en 'ne laere jas" geschreven.
In december vindt de eerste try-out plaats van een muziekprogramma rond protestliedjes. Tijdens de voorstelling wordt ook het verhaal achter de liedjes verteld.

Corrupte 250

Driesjtuver

2009 - 2012
In maart 2009 gevraagd of hij interesse heeft om Die Dreigroschenoper van Brecht en Weill te vertalen in het Limburgs. De uitdaging wordt aangenomen, maar het hele project zal iets meer tijd in beslag nemen dan verwacht. Eind oktober 2012 is de eerste van zes voorstellingen in Niekée in Roermond. Voor meer informatie over de Driejstuveropera: www.driesjtuver.nl .
In de zomerperiodes worden tientallen optredens verzorgd op diverse plaatsen in Frankrijk. Hier worden met name Catalaanse en Franse liedjes gezongen.

2008
Op 21 januari is de presentatie van de CD "Aope Deure" tijdens het programma Plat-e-weg van L1. Het weekend daarna vindt het eerste optreden in het kader van de tour plaats. Voor meer informatie over de tour: www.aopedeure.nl.

2007
Hay, Jo, Leo en Ton besluiten om een kleine "theatertour" te gaan doen. De eerste plannen worden in het voorjaar gesmeedt en de voorbereidingen beginnen.
Drie liedjes worden geschreven voor "het glimlachpaleis" (kindertheater).
Het lied "Euver aope deure" eindigt op hemelvaartsdag als 56 in de L1mbo top 100 van 2007.
Tijdens de zomervakantie schrijft Ton een aantal kinderliedjes die worden opgenomen in het "Samen Speel Boek". De liedjes verschijnen ook op CD. In deze periode wordt ter gelegenheid van het 40 jarig bestaan van KVW Swalmen het nummer "sjterre van 't KVW" opgenomen dat door Ton is geschreven.
Tijdens deze zomervakantie opnieuw een optreden samen met de Catalaanse zanger Jordi Barre.
Tijdens de dag van de mantelzorg (10 november) wordt de CD "mantelzorg werkt" verspreid onder mantelzorgers in de regio Roermond. De CD wordt ook onderdeel van de producten van het project BaanBrekend.
28 november vindt in de kloosterbibliotheek in Wittem de try out van "aope deure" plaats. De reacties zijn lovend.

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

Mooi Limburg

2006
Wordt in het voorjaar van 2006 gevraagd om enkele liedjes te schrijven ter gelegenheid van de opening van een zorgboerderij in Zuid Limburg. De liedjes hebben betrekking op het thema huiselijk geweld. De liedjes worden opgenomen bij Jo Janssen. Een van de liedjes "euver aope deure" wordt ingestuurd naar het Mooi Limburgs Muziekfestival. Er volgt een uitnodiging om deel te nemen aan een van de voorronde's. Leo Crombach (gitaar), Hay Hutjens (accordeon), Jo Janssen (basgitaar) en Ton (zang en gitaar) eindigen bij de eerste 4 en mogen deelnemen aan de finale in de schouwburg in Sittard. Hier worden ze 5e. Eind 2006 worden in het kader van het opgaan van de gemeente Swalmen in Roermond 3 optredens verzorgd. Voor deze gelegenheid worden speciaal een aantal liedjes geschreven.

2005
De zomervakantie wordt weer doorgebracht in Frans Catalonië. Op een zonnige zondagmiddag in juli is er in Arles een optreden van Jordi Barre. Ton wordt geïntroduceerd en Jordi Barre vraagt of Ton een paar nummers mee wil zingen. De Catalanen zijn dol enthousiast over een Nederlander die Catalaans zingt.

Jordi Barre

MEDION DIGITAL CAMERA

2004
Tijdens een afscheidsconcert van de oude werkgever, dat samen met Michel Leinders wordt verzorgd worden opnamen gemaakt. Samen met Leo Crombach wordt het liedje "La Balma au claire de lune" opgenomen. Beide liedjes worden toegevoegd aan de nieuwste update van de CD "Nooit meer allein".
Lied van Nep en Tunus wordt geschreven voor een jeugdtheaterproductie van VJL, en Apa Kabar voor "De Koempoelan-tour" van Jong Nederland Limburg.
"Neet zeike" wordt opgenomen op de CD "Kwestie van geduld" van L1.

2003
Tijdens de zomervakantie worden de liedjes geschreven voor de jeugdtheaterproductie "Bloed, zweet en tranen". In september wordt de CD "Kieke..." opgenomen. In het CD boekje staat de volgende tekst:
Léon Hoenen, beroepsmatig aan Jong Nederland Limburg verbonden, heeft de wens in vervulling laten gaan dat alle liedjes van Ton, speciaal voor Jong Nederland Limburg geschreven, vastgelegd worden. Het liedje "Zeen ze mich neet" wordt clip van de week op L1.
Tijdens deze zomervakantie zingt Ton ook voor het eerst een liedje van Jordi Barre in het Catalaans.

Kieke

Broddel Produkties

2002
In de "huisstudio" (omgedoopt tot Broddel Produksies) wordt "Nooit meer allein opgenomen. In juni wordt de CD gepresenteerd, in september volgt de eerste update.
 
2001
Schrijft "Als je goed kijkt" voor de interculturele jeugd theaterproductie "De wereldzomertour" van Jong Nederland Limburg.
 
2000
De Maerelink, 100 leedjes in 100 jaor verschijnt. Een boek met liedjes van Roermondse schrijvers en componisten. Genete van de daag, Gooje mood, Paries en Sjprookjeslandj zijn terug te vinden in dit boek.
 
 

1998
Wordt benaderd door Jong Nederland Limburg om mee te werken aan de theaterproductie "De wereld is een toverbal". Tijdens deze productie worden een aantal kampvuurliedjes gezongen. Het idee ontstaat om op deze liedjes een Limburgse tekst te maken en deze dan op CD te zetten. In samenwerking tussen L1 en Jong Nederland Limburg wordt "Es se mit wils doon" opgenomen in de Twin studio in Treebeek.
De hele zomervakantie wordt met het hele gezin getourd langs zestig kampen van jeugdverenigingen.

De wereld is een toverbal

Wiejer kieke

1997
"Wiejer kieke" wordt opgenomen en op 19 mei gepresenteerd.

1996
Opdracht vanuit IMCO Noord-Holland om een liedje te schrijven voor een werkboek over kinderparticipatie. Liedje "inspraak" wordt in het nederlands opgenomen in de PJP studio te Kessel. Het arrangement wordt gemaakt door Emiel Sillen en het opnemen en mixen gebeurt door Peter Joosten. De werkmap: "Wacht maar af totdat ik koning ben." wordt door IMCO landelijk verspreid (oplage 1000 exemplaren).
In november volgen de eerste gesprekken over Wiejer Kieke met Peter Joosten.

1989 - 1996
Incidentele optredens (voornamelijk tijdens symposia en studiedagen). Van daaruit ook "live" optreden voor Omroep Limburg.Maakt in deze periode kennis met de muziek van REM en de Cranberries.

1988
Optreden in de foyer van de Oranjerie te Roermond. Het idee ontstaat om opnieuw werk op te nemen.

1987
Enkele keren gerepeteerd met band uit Stein. Repertoire bestaat uitsluitend uit liedjes van Ton. Klikt gelijk goed. Band wordt voor eerste optreden ontbonden wegens gebrek aan repetitieruimte. Enkele optredens tijdens studiedagen en symposia. Hiervoor worden meestal speciale liedjes geschreven die betrekking hebben op de studiedagen en symposia.

Girekenland

Zjwaampop

1985
In januari genoeg materiaal voor tweede bandje. Dit wordt opgenomen in de PJP studio te Kessel. Van het bandje "inruulwaar" (waaraan werd meegewerkt door Peter Stapel en Peter Joosten) worden ongeveer 300 exemplaren verkocht.
Eind 1985 optreden Suzanne Vega tijdens Grand Gala du disque. De LP wordt per omgaande gekocht. Naast BAP een nieuwe "mentor" erbij.

1984
Koopt voor het eerst LP's van BAP. Een groep die veel invloed blijkt de hebben op eigen muzikale ontwikkeling in die periode.

1983
Wil gaan optreden maar moet eerst gitaarles nemen. Gaat op gitaarles in Linne (Jo Douven). Jo werkt ook mee in opname studio. Van les nemen komt niets meer. Cassettebandje "wohaer?" wordt opgenomen. In totaal worden ongeveer 200 bandjes verkocht. In mei voor de eerste keer gedraaid bij Omroep Limburg (toen nog ROZ). Er volgen diverse optredens.

Eerste optreden

1982
Schrijft eerste liedje in dialect (Same). Al snel volgen meer liedjes.

1979
Krijgt eerste gitaar. Schrijft eerste melodieën, voorziet deze van Nederlandstalige teksten.

1975
Twijfelt tussen opleiding aan conservatorium en pedagogische academie. Krijgt les in muziektheorie van Mart van der Helm.
Kiest uiteindelijk voor pedagogische academie met specialisatie muziek.

1973
Lid van jongerenkoor Con Dios Swalmen. Schrijft eerste Nederlandstalige teksten op bestaande melodieën.

1972
Krijgt eerste platenspeler. Koopt twee LP's van Don McLean en Bridge over troubled water van Simon en Garfunkel.