Projecten

De Nuuj Baedeleers

De Nuuj Baedeleers is een vervolg op de Driesjtuver Opera die in 2012 werd opgevoerd.
De Stichting 3Sjtuver heeft Ton Custers de vrije hand gegeven voor dit vervolg en hij is daarvoor teruggegaan naar de oorspronkelijke Beggar’s Opera van John Gay uit 1728, waarop ook Brecht zijn versie baseerde. Ton heeft het verhaal in onze tijd geplaatst, de tekst ingekort en er 38 korte en langere liederen bij gecomponeerd en gearrangeerd. En natuurlijk weer allemaal in het dialect!
De voorstellingen vonden plaats op 31 maart, en 1 en 2 april 2017 in het Royal Theater in de Hamstraat te Roermond.

Klik hier voor de website van De Nuuj Baedeleers

Cultuur zo wie 't zich heurt

Heur ze 's sjpraeke

Vrundjsjap

Gebroek leefde

Noormannenschouwspel

Het Noormannenschouwspel in Asselt beeldt het verhaal uit, dat zich 1133 jaar geleden afspeelde. Het spel en Limburgse liederen, geschreven door Ton Custers, vertellen over de bezetting van de Noormannen, hun relatie met de Frankische overheersers en de lokale Limburgse bevolking. De machtsstrijd, de intriges en romances. Aan de hand van een ontluikende liefde tussen de mooie Reinhilde, de dochter van de herbergier, en de stoere Gorm, één van de Noormannen uit het leger van Godfried, wordt de geschiedenis aan het publiek overgebracht. Wat voor machtsspel wordt er gespeeld tussen de Franken en de Noormannen? En zal de liefde uiteindelijk overwinnen?

Klik hier voor de website van het Noormannenschouwspel.>

't Haaj zo sjoon kènne zin

Same mit dich

Repkedepeu

Compilatie van de voorbereidingen

De Driesjtuveropera

Liegen, bedriegen, liefde en lust,  moralist en opportunist, zwart-wit, heel veel kleuren, mooi gecomponeerde en gearrangeerde muziek. Zo maar wat woorden om een productie te beschrijven: de Driesjtuveropera.
Dit spektakelstuk is niet echt een opera maar het is ook geen puur toneelstuk. Bertolt Brecht en Kurt Weill schreven dit stuk in de jaren 20 van de vorige eeuw met als belangrijkste idee: “eerst komt het vreten en dan de moraal”.
In het Limburgs vertaald is dit theaterstuk met liedjes en hilarische toneelstukken een productie die u verstelt zal doen staan. De Limburgse versie van de Dreigroschenoper van Bertolt Brecht en Kurt Weill ging op vrijdag 26 oktober 2012 om 20.00 uur in première. De vertaling in het Limburgs is gemaakt door Ton Custers en erkend door de Kurt Weill Foundation.

Klik hier voor de website van de Driesjtuveropera.>

Compilatie van de voorbereidingen

Voorproefje in de ECI

Aope Deure

De aope deure tour heeft in 2008 gezorgd voor een frisse wind. Het betrof een aantal bijzondere optredens op speciale plaatsen in Limburg. 
Geen feesttenten en dergelijke, maar podia waar ruimte was voor de inhoud van de teksten en muziek van Ton Custers en de aope deure band (Leo Crombach, Hay Hutjens, Jo Janssen). 
Tijdens de optredens was Ton en band te bewonderen, maar ook heeft Léon Hoenen op zijn geheel eigen wijze een omlijstend verhaal verteld. Deze teksten, van de hand van zeven gerenommeerde auteurs, zijn ook te lezen in het boek dat de cd begeleidt.

Klik hier voor de website van Aope Deure.>

Optreden bij Frumarco (2008)

Optreden bij De Locht

Optreden bij de Apostelhoeve

Optreden in de Oranjerie